Határtalan együttműködés a Leader program keretében

Egy nemzet összetartozásának erejét a közös célkitűzések, az azokat megvalósító kollektív programok, projektek határozzák meg, amelynek támogatása kiemelt fontosságú - hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a napokban Csíkszeredán rendezett Vidékfejlesztési Konferencián.

A Hargita, Kovászna és Maros megye összefogásával létrejött találkozón a tapasztalatcsere mellett olyan javaslatok is megfogalmazódtak, amelyek segítséget nyújthatnak a magyar és székelyföldi Leader-csoportok közös munkájához, projektjeik sikeres megvalósításához.

A székelyföldi Leader találkozó keretében az államtitkár a határon átívelő – főként kárpát-medencei - együttműködések jelentőségére hívta fel a figyelmet, melynek eredményeképpen várhatóan több mint 30 nemzetközi projekt megvalósítására nyílik lehetőség a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban a Leader együttműködések keretében. Mint mondta, Hargita megyét négy, Maros megyét három, míg Kovászna megyét kettő, elsősorban turizmussal, hagyományok, közös értékek megőrzésével és ápolásával, valamint kapcsolatépítésen alapuló rendezvények lebonyolításával összefüggő projekt érinti, melyekben a konzorciumi partnerek magyar helyi akciócsoportok.

Kis Miklós hangsúlyozta, hogy a magyarországi és a székelyföldi akciócsoportok számára a kollektív projektek kivitelezése során a közös nyelv és kultúra mellett előnyt jelentenek a csíkszeredai Leader találkozóhoz hasonló, intenzív tapasztalatcserén alapuló szakmai egyeztetések is, ahol a két ország Leader térségei egyaránt lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, jó gyakorlataik ismertetésére.

A Leader együttműködéseken túl a helyi pályázati felhívásokról is szó volt. Mint elhangzott, Magyarországon összesen 103 Helyi Akciócsoport működik, amelyek a Vidékfejlesztési Program keretében elkülönített mintegy 42 milliárd forintos támogatást a helyi igényekre reagáló gazdaság- és szolgáltatásfejlesztési célok megvalósítására fordíthatják. Az összesen 622 megjelent felhívásra ez idáig több mint 9000 kérelem érkezett be, mintegy 40 milliárd forint támogatási igénnyel.

(AM Sajtóiroda)

Köszöntő

Kiss Attila
elnök köszöntője